PLASTIC OP VALTIFEST

Alvast een tipje van de plastic sluier over hoe Valtifest dit jaar zélf met plastic zal omgaan.
Het is goed om te weten dat Valtifest geen milieuorganisatie is en niet pretendeert heiliger van de anti-plastic-paus te zijn. Wat we wél doen:
De dresscode is duidelijk: plastische chirurgie of gebruik bestaand plastic en recycle dat tot een outfit. Die outfit neem je weer mee naar huis of je levert die in. Voor zover mogelijk zal het plastic afval gescheiden en dus hergebruikt worden. Let op: niet alle plastic is recyclebaar, da’s helaas gewoon een feit. Tips nodig? Check de waslijst.
De drankmunten worden bio-breekmunten. Ze zijn gemaakt van zetmeel gewonnen uit aardappelen en bedrukt met biologisch afbreekbare inkt. Daardoor zijn de munten 100% biologisch afbreekbaar. In de natuur vergaat zo’n munt binnen één jaar.
We gebruiken hard-cups, wat betekent dat je een beker aanschaft voor €1.50 en die omwisselt bij een volgende bestelling. Hetzelfde geldt voor plastic flesjes voor bijvoorbeeld water. Als je het festivalterrein verlaat kan je die laatste beker of dat laatste flesje inleveren. We geven je dan €1.- terug. Die 50 cent verlies voor jullie, is voor ons geen winst. We hebben te maken met huurbekers, waardoor bekers met schade door ons betaald moeten worden en er zijn natuurlijk transport- en schoonmaakkosten en kosten voor het scheiden van afval (de flesjes).
Alle schoonmaakmiddelen hebben het ECO-keurmerk.
We gebruiken geen plastic rietjes of ander disposable plastic materiaal.
We vragen alle rokers bij deze om hun peuken met plastic filters niet op de grond te mieteren. Er zullen op het terrein te kekke asbakjes te krijgen zijn die gemaakt zijn van ja… recyclet plastic.
We doen niet aan polsbandjes: niet voor de bezoekers, niet voor de crew en niet voor de performers en niet voor de artiesten. In plaats daarvan gebruiken we, na een adviesvraag aan jullie via onze socialmedia, stempels. Dank aan allen voor die puike tip!
De Valtifest-confetti is biologisch afbreekbaar en bevat geen giftige inkt.
Het overgrote deel van het decor zal recyclet zijn: het zijn bestaande objecten of zijn gemaakt van oud materiaal. In principe wordt er ook niets van weggegooid.
Buiten de grote stages en de kleinere tenten, zullen er ook tentjes zijn waar je kan freubelen en frieken met plastic om op die manier iets nieuws te maken. Er zijn bovendien plekken waar je op een recalcitrante manier wat kan leren over plastic.
Valtifest ondersteunt het werk van The Ocean CleanUp. Alle gasten betalen een bedrag voor het goede doel en op het terrein zal er gecollecteerd worden. Er is ook een donatie-knop op onze Facebook-pagina.
Alle foto’s voor deze Plastic Fantastic-editie zijn gemaakt door Diederik Verbakel en BrightWhite Studio. Al het plastic dat gebruikt is komt van kringloopwinkels en wordt inmiddels weer hergebruikt.